La Càtedra UMH sobre EPOC compta amb Domingo Orozco com a secretàri
Boehringer Ingelheim, Cátedra Medicina, Cátedras UMH, Domingo Orozco Beltran, Enfermedad Pulmonar, Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica, EPOC, Investigación EPOC
23 de febrer 2024
La Càtedra UMH sobre EPOC ha iniciat el seu recorregut amb la rúbrica de dirigents de la Universitat Miguel Hernández (UMH). Entre els signataris:
- Manuel Jordán Vidal, vicerector de Recerca i Innovació de la Universitat Miguel Hernández,
- Joan Heras Navarro, director d’accés al mercat de l’empresa Boehringer Ingelheim
Es tracta d’una càtedra conjunta, formativa i investigadora, de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC). De caràcter nivell nacional i regional.
En què consisteix la Càtedra UMH sobre EPOC?
La Càtedra UMH sobre EPOC està liderada per Juan Manuel Arriero Marín, professor del Departament de Medicina Clínica de la UMH. El propòsit dels estudis se centren en:
- divulgar el coneixement de la malaltia,
- combatre sòlidament el infradiagnóstico entre metges d’Atenció Primària i especialistes.
L’acord de col·laboració entre les dues entitats, UMH i Boehringer Ingelheim, serà de 3 anys i l’aportació anual ascendeix a 10.000 euros.
La càtedra de mecenatge permetrà conèixer la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) a través de l’organització d’:
- activitats formatives, de recerca, desenvolupament, conferències, etc.
Segons Arriero Martín, director de la Càtedra i professor de Medicina Clínica de la UMH: “tenim previst realitzar un treball de recerca relacionat amb la qualitat de vida dels pacients amb EPOC i amb la morbimortalitat. Aquest estudi es realitzarà a través de registres estadístics nacionals, així com accions dirigides tant a l’àmbit de l’atenció primària com l’especialitzada, on tots els pacients que estan infradiagnosticats es puguen detectar millor”.
En paraules del professor Arriero, “hi ha un infradiagnòstic en la EPOC entorn del 50, 60 o 70%, que és una xifra molt alta. No obstant açò, és una malaltia molt fàcil de diagnosticar amb una espirometria. Aquesta prova fonamental per a detectar-la es pot realitzar a tots els nivells sanitaris. Tant en atenció primària (AP) com en medicina especialitzada”.
Així mateix, Arriero ha remarcat sobre la EPOC: “és malaltia molt freqüent amb prevalença alta i una important morbimortalitat. Es preveu un increment en els pròxims anys per diversos motius. D’una banda, en els països desenvolupats perquè l’esperança de vida es va a perllongar. Va a haver-hi més pacients amb EPOC, que presenten mortalitat deguda a la malaltia. I per un altre, en els països en desenvolupament perquè el tabaquisme està augmentant”.
Qui integren la Càtedra UMH sobre EPOC?
El Consell Assessor de la Càtedra UMH sobre EPOC està constituït per:
- Manuel Jordán Vidal, vicerector de Recerca i Innovació,
- Domingo Orozco Beltrán, professor del Departament de Medicina Clínica, com a secretari de la Càtedra
- Silvia Armengol Bertolín, de l’empresa Boehringer Ingelheim España
- Juan J. Soler Cataluña, responsable del Pla de EPOC de la Comunitat Valenciana. Cap de secció de Pneumologia de l’Hospital Univeristario de Sant Joan d’Alacant, i
- Eusebi Chiner Vives, coordinador de SEPAR_PACIENTS de la Societat Espanyola de Patologia Respiratòria (SEPAR)
En l’acte de signatura del conveni va acudir també José Javier Algues Martínez, responsable de Relacions Institucionals de Boehringer Ingelheim,
Què entenem hui per EPOC?
Actualment, la recerca en malaltia pulmonar obstructiva crònica es troba en auge. “A pesar que ha sigut una malaltia que, en altres èpoques, i probablement pel caràcter d’irreversibilitat que té associat, potser no s’havia investigat prou”, afirma Arriero. A més afig, que els últims treballs sobre la EPOC “van cap a un canvi del maneig de la malaltia. Hi ha alguns pacients en els quals la malaltia no solament no progressa, sinó que, en els quals es pot arribar a detenir i estabilitzar. Fins i tot existeix l’esperança que, en alguns casos, mitjançant determinats fàrmacs, la funció pulmonar deteriorada puga recuperar-se i fins i tot millorar”.
Boehringer Ingelheim és un dels líders en la recerca de la EPOC. Entre les seues línies de recerca principal se centren en els broncodilatadors anticolinèrgics. És realment positiu que recolze aquesta classe d’iniciatives de col·laboració.