Prevalença de malalties al·lèrgiques a la població de Relleu un pioner estudi de la UMH

Prevalença de malalties al·lèrgiques a Relleu i les seues pedanies és el títol d’un recent estudi en el qual participa la UMH.

Estudi prevalença de malalties al·lèrgiques Relleu panoràmica

Qui participen en l’estudi sobre Prevalença de malalties al·lèrgiques a Relleu i les seues pedanies?

Diversos investigadors i professors del Departament de Medicina Clínica de la Universitat Miguel Hernández principalment. Entre ells, el seu director, Francisco Javier Fernández Sánchez, lidera l’estudi sobre malalties al·lèrgiques en la comarca de Relleu i els seus voltants.

També formen part de l’estudie institucions sanitàries nacionals com:

Així mateix, en l’estudi de Prevalença de malalties al·lèrgiques participen també:

  • Científics de la Xarxa Nacional per a l’estudi de malalties al·lèrgiques, ARADyAL, finançada per l’Institut de Salut Carlos III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.
  • L’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL)

Bàsicament, l’Institut ISABIAL és el resultat del treball conjunt de la UMH i la UA; així com el Departament de Salut Alacant-Hospital General. Principalment mitjançant la participació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), encarregat de la seua gestió.

Finalment, col·laboren àmpliament en l’estudi de Prevalença de malalties al·lèrgiques altres institucions:

  • La Societat Espanyola de Alergología i Immunitat Clínica (SEAIC),
  • Associació Valenciana de Alergología i Immunologia Clínica (AVAIC),
  • l’Hospital de la Marina Baixa (La Vila Joiosa),
  • l’Hospital Infanta Leonor (Madrid),
  • el Centre Nacional de Recerques Biològiques (Madrid),
  • l’Escola Superior d’Agrònoms (Madrid),
  • el Departament de Bioquímica de la Universitat Complutense de Madrid i
  • el Departament de Enginyeria de Computació de la Facultat de Telecomunicacions de Màlaga

En què consisteix l’estudi sobre Prevalença de malalties al·lèrgiques a Relleu i les seues pedanies?

En aquest estudi, l’objectiu fonamental se centra a estudiar la prevalença de les malalties al·lèrgiques i els agents ambientals que les produeixen. El grup d’investigadors va aconseguir identificar que determinades proteïnes alergénicas (pròpies dels pòl·lens), per exemple les profilinas, estan presents en diversos pòl·lens (són panalergénicas). Unes altres, per la seua banda, són específiques del propi pol·len. L’estudi ha permès reconèixer les proteïnes alergénicas.

Javier Fernández Sánchez Alergia UMH Estudi Prevalença de malalties al·lèrgiques a Relleu

Segons Javier Fernández Sánchez, director del Departament de Medicina Clínica de la UMH, investigador i director de la Càtedra de Al·lèrgia i Immunologia Clínica de la UMH: “aquest estudi té una aplicació pràctica molt important, ja que permetrà cercar nous al·lergògens de pòl·lens que sempre s’ha pensat que no són alergénicos i, en conseqüència, trobar una solució comuna per al que es pensava que eren moltes al·lèrgies, però que resulten ser produïts per un sol tipus de proteïna”.

Quin ha sigut la població d’estudi sobre Prevalença de malalties al·lèrgiques a Relleu i les seues pedanies?

El grup d’investigadors s’ha centrat en diverses poblacions amb aspectes i elements ambientals molt similars. Algunes de les característiques mediambientals en comú a:

  • Alacant,
  • Màlaga,
  • Murcia

Finalment, la xicoteta localitat alacantina de Relleu ha sigut la triada. Principalment pels seus factors ambientals, la grandària poblacional i el nombre de famílies que viu i treballa en la zona i voltants. Així com per les característiques pròpies de la seua agricultura, centrada en l’exportació de l’ametla. La població de Relleu compta amb un grup de ciutadans estrangers residents que ha contret malalties al·lèrgiques similars als habitants autòctons.

Campos agricultura Relleu Alicante

Els investigadors adverteixen que les malalties relacionades amb al·lèrgies són una problemàtica creixent. Aquesta afecta a la població d’occident i augmenta constantment la seua presència. Per tant, l’interès despertat en l’estudi de patologies relacionades amb:

  • el medi ambient,
  • l’estil de vida modern,
  • la higiene i,
  • la qualitat de vida

és ja una realitat. Al costat de Relleu, l’estudi de recerca es desenvolupa en altres localitats de la província d’Alacant.

Proves mèdiques puncions Prevalença malalties alergicas estudi UMH Relleu Alacant