Entrevista en ràdio UMH al doctor Félix Gutiérrez i al doctor Luis Hernández, director i secretari del Departament de Medicina Clínica UMH

Sin categorizar

23 de febrer 2024

El passat 5 de febrer, el Director del Departament de Medicina Clínica UMH, Félix Gutiérrez, i el ​Doctor Luis Hernández Blasco​, professor titular del departament, van estar en la ​Ràdio UMH per a realitzar un recorregut per les diferents investigacions, àrees de coneixement, publicacions científiques, tallers, TFG, màsters, concursos, congressos, seminaris i nous reptes del departament.

Durant l’entrevista en ràdio UMH, es van ressaltar les ​línies d’investigació de cada de les quatre àrees de coneixement del Departament de Medicina Clínica UMH, nomenant els projectes d’investigació per cadascuna d’elles:

  • Immunologia
  • Psiquiatria
  • Medicina
  • Dermatologia

Així mateix, es va posar l’accent en les dues grans àrees principals: ​infecció i immunitat​, en les quals s’inclouen diferents malalties inflamatòries, infeccioses i immunes; i envelliment saludable i cronicitat​, amb malalties metabòliques i cardiovasculars.

Gran part de la investigació del professorat vinculada al departament, s’emmarca dins d’un programa de doctorat, el ​Programa de Doctorat de Salut Pública i Ciències Mèdiques i Quirúrgiques, on s’uneixen tres departaments: el Departament de Medicina Clínica, el Departament de Cirurgia i el Departament de Salut Pública.
Dins d’aquest programa, aqueixes són les ​línies en les quals els professors del departament de Medicina Clínica tenen un major protagonisme​; però també hi ha altres professors que participen en altres línies d’investigació, com a translocació bacteriana, malalties hepàtiques, entre altres projectes.

Qualitat: indicadors de qualitat docent

També es va destacar en l’entrevista en ràdio UMH el paper central del ​Departament de Medicina Clínica de la UMH en la formació dels professionals sanitaris​, ​imprescindible per a adquirir les competències que es necessiten per a l’exercici de les professions sanitàries​, i molt especialment la de metge.

I és que el Departament de Medicina Clínica desenvolupa docència en els cinc graus de Ciències de la Salut, i imparteix classe en 18 de les 41 assignatures obligatòries del Grau de Medicina i 4 de les 11 assignatures optatives. A més, des del departament es coordinen 5 dels 9 rotatoris clínics.

Els resultats dels indicadors de qualitat,​ en les 5 dimensions que s’avaluen (la docència, l’organització de la docència, suport de la docència, satisfacció del professorat i satisfacció dels estudiants amb la docència) són francament bons, i han tendit a millorar en els últims anys. Quant a qualificacions estaríem entorn d’una puntuació de 4 sobre 5 com a qualificacions globals d’aqueixos indicadors en el conjunt del departament. Encara que hi ha variacions en les diferents àrees, entre el 85% i el 100% dels estudiants estan satisfets amb la docència que es rep i amb els professors.

Des del departament de Medicina Clínica estem compromesos amb una docència de qualitat i ens esforcem per millorar els indicadors. ​

Respecte a les pràctiques clíniques als hospitals, és un gran repte en el nostre departament, per la qual cosa s’ha proposat que s’incorpore una avaluació de la qualitat de les pràctiques als hospitals; i ja estem ultimant els detalls perquè s’incorpore als hospitals. Creiem que això serà un pas important.

Publicacions i investigacions

Respecte a les publicacions i investigacions del Departament de Medicina Clínica UMH, durant l’entrevista es va esmentar la grandíssima labor en investigació que s’està duent a terme. Actualment els professors del departament estan dirigint 72 tesis doctorals i, en l’últim any, s’han publicat per damunt de 300 articles científics.

Tallers, seminaris i jornades

També es va assenyalar l’organització per part del departament de seminaris, tallers de metodologia d’investigació, cursos d’estudis propis de perfeccionament i especialització professional, i altres cursos d’especialitats i tallers.

Dins del programa de Doctorat en Salut Pública i Ciències Mèdiques i Quirúrgiques,​ s’organitzen periòdicament seminaris en els quals comptem amb ponents del propi departament, ponents nacionals i internacionals. En els últims 3 anys, dins del programa, s’han organitzat 39 seminaris, dels quals, un terç han sigut organitzats o impartits per professors del Departament de Medicina Clínica.

Màsters del departament i perfil dels alumnes

En referència als màsters, el departament dirigeix en l’actualitat 5 dels 12 màsters oficials de la Universitat Miguel Hernández en Ciències de la Salut,​ entre ells en Màster Universitari en Investigació en Atenció Primària, el ​Màster Universitari en Investigació en Medicina Clínica, el Màster Universitari en Gestió Sanitària, el ​Màster Universitari en Medicina d’Urgències i Emergències i el​ Màster Universitari en Malalties Infeccioses i Salut Internacional.

La demanda d’aquests màsters és molt gran, de manera que sempre es queden alumnes en llista d’espera. Els alumnes procedeixen de la Comunitat Valenciana, així com d’altres comunitats com de Múrcia i Andalusia, i estudiants estrangers.

Acte de lliurament del concurs Jaime Merino

L’anterior director del departament, el professor Javier Fernández, va proposar rendir un merescut tribut al professor Jaime Merino, que va ser el primer director i a més una de les figures clau de la Facultat de Medicina.

L’objectiu d’aquest premi era estimular l’observació dels estudiants, i millorar tant les seues competències clíniques com la seua comunicació científica amb les noves tecnologies de l’era digital. Ha tingut una gran acceptació entre els estudiants.
Entrevista en Ràdio UMH Premis Concurs vídeos Jaime Merino rotatoris clínics UMH

Congrés Nacional d’Estudiants de Medicina

El departament col·labora en l’organització del Congrés, en la presentació de ponències, moderacions, tallers i en la supervisió i la tutorització dels treballs que presenten els estudiants, alguna cosa que considerem molt important.

A més, participem econòmicament en congressos, com el de ​Ciències de la Salut del Campus de Sant Joan i en el Congrés Nacional d’Estudiants de Medicina​(CENEM) per a suport logístic, en panells, acreditacions, i a més, concretament, en premis a les millors comunicacions.

Tenim gran interés a continuar participant i intensificant la nostra col·laboració amb els estudiants de medicina, ja que és un gran mèrit que la idea nasquera ací, que es mantinga durant dècades i cal continuar secundant-los.

Treballs final de grau i doctorats

En referència als TFG, es va parlar del creixent paper del departament. Part fonamental en la formació de qualsevol graduat, així com la formació en investigació, especialment en Grau de Medicina i​ en Graus de Ciències Sanitàries​. El departament dirigeix 2 de cada 3 ​Treballs Fi de Grau de Medicina, és a dir, el 64%​ de tots els treballs. En el curs passat i durant aquest any, els han dirigits professors del nostre departament.

En aquest curs, des del departament es dirigiran 59 treballs de Medicina Clínica, 9 de Psiquiatria, 2 de Dermatologia i 1 d’Immunologia. Actualment hi ha 295 alumnes cursant els màsters oficials, per la qual cosa el departament és responsable de la direcció dels treballs de tots aqueixos alumnes. Les temàtiques seran variades, des de cardiologia a malalties infeccioses, digestives, etc.

Sexennis i acreditacions de la ANECA

Fent introspecció, des del departament es va recalcar durant la intervenció la nostra principal feblesa: el ​nombre insuficient de professors a temps complet, que són​ els que realment poden adquirir el reconeixement de trams d’investigació, els denominats sexennis.

Per a aconseguir aqueixa posició de professor a temps complet, és necessària l’acreditació de ​ la ANECA,​ la qual cosa suposa l’actual coll de botella en el qual es troba. En el departament, de 91 professors, només 12 són a temps complet; en conjunt tenen 40 sexennis d’investigació.

El nombre de sexennis per professor és relativament alt, en part perquè molts dels professors són sèniors​ , pel fet que en la major part d’ocasions, quan s’ha accedit a aquesta posició universitària, ja es tenia una carrera científica prèvia.

El gran repte que té el departament és la necessitat d’incrementar el temps de PDI a temps complet, i per a això, cal aconseguir que els professors, que tenen interés i que vulguen fer una carrera universitària, puguen fer-ho. És necessari secundar que aconseguisquen l’acreditació de ANECA, però el fonamental és que es done suport a la docència i la investigació perquè els professors acumulen mèrits suficients per a poder ser acreditats.

Premis al Talent Docent

En relació als Premis al Talent Docent, dels quals han sigut guardonats 4 dels professors del departament, entre els quals es troben els entrevistats, el ​Prof. Félix Gutiérrez i el ​Prof. Luis Hernández Blasco,​ a més del Prof. Jose Manuel Ramos Rincón i la Profª. Lorena García Fernández es va recalcar l’orgull que va suposar per a tots dos tal reconeixement, especialment pel gran esforç realitzat, tant en les pràctiques com en les classes i en la direcció de Treballs de Fi de Grau.

Entrevista en Ràdio UMH Cerimònia Premis Talent Docent Facultat de Medicina UMH

Reptes i nous assoliments del Departament de Medicina Clínica UMH amb les noves tecnologies

Es va ressaltar, durant l’ampla entrevista en ràdio UMH, un dels reptes als quals s’enfronta el Departament de Medicina Clínica, i és la incorporació de les noves tecnologies a l’ensenyament. Alguna cosa amb el que el departament està indubtablement compromés. Una de les coses que s’han fet recentment és la creació d’un compte de Twitter.

D’altra banda, també es va destacar la major fortalesa del Departament de Medicina Clínica UMH, des de la professionalitat del Personal d’Administració i Serveis (PAS), fins a l’excel·lència i compromís dels professors.

El suport a la investigació, als procediments, facilitar les traduccions, l’assessorament metodològic dels treballs per a aconseguir millors resultats i, sobretot, continuar millorant la docència, reduir les classes magistrals a favor de mètodes que afavorisquen l’aprenentatge actiu, a l’autoaprenentatge, les noves tecnologies, comptar amb professorat suficient per a afavorir els grups reduïts i així desenvolupar les tasques de tutorització i mentorización, que són essencials en la docència moderna, són alguns dels reptes als quals s’enfronta el Departament de Medicina Clínica de la UMH.

Coronavirus

Finalment, es va destacar un tema molt en auge actualment, el Coronavirus, respecte al qual, els docents del departament van fer referència a la importància de la transmissió del coneixement dels professionals per a evitar les alarmes socials. En aquest sentit, els professors van esmentar la necessitat d’enviar un missatge de tranquil·litat, i donar a conéixer a la població les mesures que s’estan prenent a nivell internacional, proporcionades i suficients, per a minimitzar els riscos de pandèmia i la sobrada preparació dels nostres sistemes sanitaris.
Entrevista en Ràdio UMH Cartell Seminari El nou coronavirus SARS-CoV-2 a examen Departament de Medicina Clínica UMH

Des del Departament de Medicina Clínica UMH estem molt agraïts a la Ràdio UMH per la seua invitació.

Escolta l’entrevista en ràdio UMH completa ací: