Conclusions del seminari «El Nou coronavirus SARS-CoV-2 a examen»

El passat 28 de febrer es va celebrar el seminari El nou coronavirus SARS-CoV-2 a examen organitzat per la Càtedra de Malalties Infeccioses i VIH de la Universitat Miguel Hernández, i en el qual van participar professors del Departament de Medicina Clínica de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Conclusions dels professors del Departament de Medicina Clínica UMH en el seminari El Nou Coronavirus SARS-CoV-2 a examen

Els especialistes que van participar en el seminari van voler deixar clar dues idees centrals:

  • la preparació de la província enfront del virus
  • i els avantatges de l’arribada de la calor per a frenar els efectes del coronavirus.

En primer lloc, van garantir que la província d’Alacant està totalment preparada amb protocols d’actuació que tenen l’objectiu de no repetir la mateixa crisi que s’ha viscut a la Xina.

Un dels protocols que s’ha posat en marxa a la província és l’atenció domiciliària. El personal sanitari acudeix al domicili del pacient per a fer-li les pertinents proves, amb el propòsit que el risc per a l’exterior es minimitze. A més, s’ha habilitat un número d’informació per a sol·licitar informació: 900 300 555

Cartel El nuevo coronavirus SARS-CoV 2 UMH

«En la major part dels casos el tractament és simptomàtic. És un virus contagiós però a diferència dels dos brots que va haver-hi en 2002 i 2012, la seua mortalitat és molt menor», va afirmar la professora de la UMH Mar Masiá, una de les organitzadores del seminari, al costat del professor Félix Gutiérrez.

Mar Masiá Canuto és professora titular del Departament de Medicina Clínica UMH coronavirus

En segon lloc, un altre dels eixos principals del seminari, va ser la pujada de les temperatures i l’arribada de la primavera com a fre al coronavirus.

La responsable de la secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital General d’Elx i professora de l’a Departament de Medicina Clínica de la UMH va destacar que «amb l’arribada del bon temps i la pujada de les temperatures, la incidència dels virus respiratoris és molt de menor». «S’ha generat gran alarma per l’excés d’informació però no està justificat el pànic. Ens trobem davant una infecció nova i les mesures de protecció són clau. Els principals símptomes són la tos i la febre», va afirmar Mar Masiá.

Al costat dels organitzadors del seminari “El nou coronavirus SARS-*CoV-2 a examen”, van intervindre altres professors doctores com Victoria Ortiz de la Tabla, Sergio Padilla i Javier García Abellán.

Durant el transcurs del seminari, el professor Padilla va parlar de la transmissió del coronavirus, i dels dubtes que s’estan plantejant de cara al futur.

Sergio Padilla Urrea coronavirus Departament de Medicina Clínica UMH coronavirus

«En països com Algèria, Etiòpia o Nigèria s’espera que l’epidèmia siga major perquè, al marge de comptar amb menys mitjans sanitaris, tenen una relació comercial gran amb la Xina», va afirmar.

Padilla també va facilitar dades sobre les hipòtesis que s’estan remenant en l’actualitat:

«Per cada infectat, el virus es transmet a dues o tres persones més. El preocupant és que hi ha afectats que no han presentat símptomes i han sigut capaços d’eliminar el virus, la qual cosa augmenta el risc. El coronavirus no s’està expressant igual en asiàtics que en europeus, la qual cosa provoca que la seua evolució siga diferent segons la zona».

Per una altra costat, el doctor García va parlar de les diferències entre el virus i la malaltia. També va afirmar que la tos, la febre i la dificultat respiratòria són els principals símptomes del coronavirus.

D’altra banda, el Diari Informació, va realitzar una entrevista al doctor Félix Gutiérrez, catedràtic de Malalties Infeccioses i director del Departament de Medicina Clínica de la UMH. Va voler deixar clar que no cal caure en l’alarmisme però tampoc en la despreocupació.

Félix Gutiérrez Rodero profesor Departamento Medicina Clínica UMH coronavirus imatge

En l’entrevista va parlar sobre el que se sap fins al moment del nou coronavirus, de la seua ràpida expansió per tot el món, sobre si estem o no preparats a Espanya i sobre la utilitat de les màscares, entre altres qüestions. També va parlar sobre la població de risc, i de si realment podrà desaparéixer amb l’arribada de la calor, igual que va succeir amb el SARS-1:

“L’estiu no és bo per a cap virus, encara que no sempre és així. El SARS 1 va remetre al juny i va desaparéixer, això és l’esperable i el desitjable amb aquest, encara que és arriscat fer pronòstics. El que va passar amb el SARS 1 va ser un enigma perquè amb la mateixa virulència que va aparéixer, va desaparéixer. Però aquella epidèmia no va arribar a sistemes sanitaris molt afeblits que podrien suposar un risc major en augmentar les seues conseqüències i prolongar la duració de l’epidèmia”.

Si vols llegir l’entrevista completa, pots fer-ho en aquest enllaç.